WESTERN BALKANS INSTITUTE (WEBIN)

Admir Veljović

Project manager

Gospodin Admir Veljović je aktivan u razvoju, koordinaciji i provođenju omladinske politike na državnom i lokalnom nivou u Republici Srbiji od 2008. godine, a do 2016. godine i kao koordinator opštinske Kancelarije za mlade u Prijepolju, s ciljem razvoja politike zasnovane na pokazateljima i mjerljivim performansama zajedničkim djelovanjem javnih institucija i privatnih organizacija/poslovnih subjekata. U posljednje vrijeme razvija modele osam ključnih omladinskih kompetencija (uključujući digitalnu kompetenciju), omladinske informativne usluge i strukture za održive omladinske klubove u ruralnim sredinama na osnovu prakse Univerziteta u Jönköpingu i u saradnji s Nacionalnom asocijacijom praktičara omladinskog rada Srbije (NAPOR).

Kao dio programa OpenWorld američke ambasade, proširio je svoje kompetencije za pokretanje startup programa kroz zajednički saradnički i hakerski prostor, sa budućim osnivačima Univerziteta Singularity – svjetske zajednice za učenje i inovacije koja koristi eksponencijalne tehnologije (umjetna inteligencija, robotika, itd.) kako bi se izborili sa najvećim izazovima sa kojima se svijet suočava i izgradili bolju budućnost svih. U Srbiji je objedinio lokalne terenske inicijative, kreirajući projekat koji će animirati učenike da stvaraju vlastite alate i mašine u zajedničkom radnom prostoru u tehničkim školama kroz školske zadruge i prakse orijentirane na zadatke.

Misija USAID-a u Srbiji mu je 2013. godine dodijelila nagradu kao voditelju najaktivnije kancelarije za mlade u 140 opština na temu preduzetništva. Kao dio testne grupe Vijeća Evrope je 2014. godine učestvovao je u izradi evropskog portfelja za vođe mladih i one koji rade s mladima.

Admir je od 2019. voditelj projekata u WEBIN-u, gdje vodi sprovođenje međunarodnih projekata koji se bave dobrobiti mladih/studenata i digitalnim kompetencijama odraslih na temelju okvira EU DigComp.