UNIVERZITET U MARIBORU (UM)

Denis Stajnko

Profesor

Denis Stajnko posjeduje doktorat iz poljoprivrednog inženjeringa, od 2014. godine je redovni profesor poljoprivrednog inženjeringa, a odnedavno je voditelj doktorskog studija ‘Poljoprivreda’ na FALS-u. Njegov rad je usmjeren na poljoprivredni inženjering, primjenu slikovnog prikaza (image vision) u poljoprivredi, alternativnu obradu tla, ekološki otisak i emisije CO2. Član je državnog istraživačkog programa P1-0164 naslovljenog Istraživanje sigurnosti hrane i zdravlja (P1-0164).

Denis Stajnko je sudjelovao u izradi inteligentnog modula za raspršivač maglice (projekt EUREKA-MSASN), koji je bio integrisan u proizvodnju raspršivača preduzeća Agromehanika Kranj d.d. U saradnji s preduzećem INO Brežice d.d. razvio je i testirao graničnik rasipanja za seriju rasipača gnojiva Ferti II.

Vodio je slovenački projekt CRP V4-1062, u kojem je mjereno smanjenje ekološkog otiska, emisije CO2 i potencijalnih stakleničkih plinova (GWP) u atmosferu nakon uvođenja nove (konzervacijske) tehnologije obrade tla. U međunarodnom projektu Si-Mur-At (Interreg III) aktivno je učestvovao na nekoliko radionica o inovativnim tehnologijama obrade tla i kontroli korova u vodozaštitnim područjima. Jedan od rezultata njegovog rada je i stručni priručnik sa smjernicama za poljoprivrednike Obrada tla i zaštita od erozije u vodozaštitnim zonama.