Mediji o nama

Pašalić: Značajno funkcionisanje eksperimentalno-edukativnog centra

Eksperimentalno-edukativni centar u Aleksandrovcu kod Laktaša izuzetno je značajan za realizaciju poljoprivrednih eksperimenata, a za njegov rad resorno ministarstvo godišnje izdvaja 100.000 KM, izjavio je danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić.

Pogledaj više

Nova oprema u cilju savremenog istraživanja

U petak 26.08.2022. godine sa početkom u 11.00h, na eksperimentalno edukativnom centru Poljoprivrednog fakulteta u Aleksandrovcu održan je događaj, namenjen predstavljanju aktivnosti u oblasti voćarske proizvodnje.

Pogledaj više

SALTCity “zasladio” učešće na hakatonu prvom nagradom

Na održanom hakatonu, studentskom takmičenju u inoviranju i izradi tehnoloških rješenja za probleme u poljoprivrednoj proizvodnji prvo mjesto osvojio je tim SALTCity kojeg su činili studenti iz Tuzle i Bijeljine. Drugo mjesto osvojili su domaćini iz Prijedora – AgriTech Inovation Hub, a treće – AgroFit iz Mostara.

Pogledaj više

Hakaton okupio studente iz BiH i Crne Gore

PRIJEDOR- U Razvojnoj agenciji "PREDA" u Prijedoru danas je počelo regionalno studentsko takmičenje hakaton koje je okupilo timove sa poljoprivrednih, elektrotehničkih i prirodno-matematičkih fakulteta univerziteta u Banjaluci, Bijeljini, Tuzli, Mostaru i Nikšiću. Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Goran Bursać izjavio je da je poljoprivreda ogroman poligon za informacione tehnologije /IT/ s ciljem da se pojeftini proizvodnja, poveća prinos i poboljša rentabilnost.

Pogledaj više

Sutra studentsko takmičenje “Hakaton”

U prostorijama Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora „PREDA“ sutra se održava studenstsko takmičenje ”Hakaton”, koje će okupiti timove sa univerziteta iz BiH i Crne Gore. Timove čine studenti poljoprivrede, elektrotehnike i prirodno-matematičkih fakulteta, čiji zadatak će biti da u roku od 48 sati razviju softversko-hardverska rješenja na zadate probleme iz oblasti poljoprivredne proizvodnje.

https://kozarski.com/sutra-studentsko-takmicenje-hakaton/

“PREDA” Prijedor: Počinje studentsko takmičenje “Hakaton”

U prostorijama Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora „PREDA“ danas počinje studenstsko takmičenje ”Hakaton”, koje će okupiti timove sa univerziteta iz BiH i Crne Gore. Timove čine studenti poljoprivrede, elektrotehnike i prirodno-matematičkih fakulteta, čiji zadatak će biti da u roku od 48 sati razviju softversko-hardverska rješenja na zadate probleme iz oblasti poljoprivredne proizvodnje.

Pogledaj više

Na “HAKATONU” 24 takmicara: Poljoprivreda poligon za informacione tehnologije

U Prijedoru je danas počelo studentsko takmičenje ”Hakaton”, koje je okupilo timove sa univerziteta iz BiH i Crne Gore. Čine ih studenti poljoprivrede, elektrotehnike i prirodnomatematičkih fakulteta, čiji zadatak će biti da u limitiranom roku razviju softversko-hardverska rješenja na zadate probleme iz oblasti poljoprivredne proizvodnje. “Hakaton” je neformalni vid studentskog obrazovanja, a ovog puta su im se pridružili i neki od prijedorskih srednjoškolaca. Za rješavanje konkretnog poljoprivrednog problema, 24-oro takmičara ima na raspolaganju 48 sati. Na Hakatonu učestvuje 24 studenata i srednjoškolaca.

Pogledaj više

Mostarski studenti učili o 'pametnoj' poljoprivredi

Riječ je o radionici ERASMUS projekta VIRAL kojoj su nazočili savjetodavci, proizvođači, nastavnici te studenti.

Pročitaj više

Održana radionica o IKT-u u poljoprivredi

Radionici su nazočili savjetodavci, proizvođači, nastavnici te studenti koji su imali priliku proširiti svoja znanja u ovom segmentu poljoprivrede. Radionica je obuhvatila tri oblasti: primjena IoT sistema u poljoprivredi, upotreba GIS aplikacija i geoportala s ciljem racionalnijeg korištenja i zaštite resursa u poljoprivredi te novi trendovi u uzgoju trešnje. Predavanja su održali prof.dr.sc. Miljan Cvetković i mr.sc. Milan Šipka sa Univerziteta u Banja Luci i prof.dr.sc. Aljo Mujčić i doc.dr.sc. Alma Šaćerbegović sa Univerziteta u Tuzli.

Pročitaj više

Održana radionica o IKT-u u poljoprivredi

Na Agronomskom i prehrambeno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Mostaru je održana radionica o upotrebi informacijsko-komunikacijskih tehnologija u poljoprivredi u okviru ERASMUS projekta VIRAL. Radionici su nazočili savjetodavci, proizvođači, nastavnici te studenti koji su imali priliku proširiti svoja znanja u ovom segmentu poljoprivrede.

Pročitajte više

Održana radionica o IKT-u u poljoprivredi

Na Agronomskom i prehrambeno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Mostaru je održana radionica o upotrebi informacijsko-komunikacijskih tehnologija u poljoprivredi u okviru ERASMUS projekta VIRAL. 

Pročitajte više

U Bijeljini dogovoren aktivnosti za naredni period

Tokom sastanka u Bijeljini, razgovarano je o dosadašnjim aktivnostima na projektu VIRAL. Posebno je analiziran kvalitet realizacije događaja EXPO. Analiza realizacije je osnov za unapređenje ovog događaja i u 2022. godini.

Pročitajte više

Mineralna đubriva najveći izazov za poljoprivrednu proizvodnju u 2022. godini

Veliko povećanje cena mineralnog đubriva biće jedan od najvećih izazova za poljoprivredne proizvođače u 2022. godini. Istaknuto je to na seminaru koji je organizovao Univerzitet u Bijeljini u saradnji sa projektom VIRAL i uz podršku većeg broja resornih institucija, organizovao je stručni seminar na temu „Izazovi poljoprivrede u 2022. godini“. Seminar je jedna u nizu obuka u okviru radnog paketa 5 (WP 5).

https://youtu.be/0VTeMlOtdfU

Grad Bijeljina i ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske pomažu poljoprivrednike

Gradonačelnik Bijeljine kao i pomoćnik ministra poljoprivrede nagovestili su značajnu pomoć poljoprivrednicima u 2022. godini. Univerzitet u Bijeljini u saradnji sa projektom VIRAL i uz podršku većeg broja resornih institucija, organizovao je stručni seminar na temu „Izazovi poljoprivrede u 2022. godini“. Seminar je jedna u nizu obuka u okviru radnog paketa 5 (WP 5).

Pogledaj više

Univerzitet u Bijeljini u saradnji sa projektom VIRAL i uz podršku većeg broja resornih institucija, organizovao je stručni seminar na temu „Izazovi poljoprivrede u 2022. godini“. Seminar je jedna u nizu obuka u okviru radnog paketa 5 (WP 5). Seminar je bila prilika da se razgovara i o aktuelnim problemima u oblasti poljoprivredne proizvodnje.

Univerzitet u Bijeljini u saradnji sa projektom VIRAL i uz podršku većeg broja resornih institucija, organizovao je stručni seminar na temu „Izazovi poljoprivrede u 2022. godini“. Seminar je jedna u nizu obuka u okviru radnog paketa 5 (WP 5). Seminar je bila prilika da se razgovara i o aktuelnim problemima u oblasti poljoprivredne proizvodnje.

Pogledaj vise

Održan virtuelni sajam iz oblasti poljoprivrede - IT povećavaju efikasnot u proizvodnji

Projekat virtuelnog sajma podržalo je resorno ministarstvo jer je kako kažu poljoprivreda danas ogroman poligon za informacione tehnologije. Iz godine u godinu ministarstvo poljoprivrede podržava modernizaciju poljoprivrednih gazdinstava kroz nabavku savremene opreme i najsavremenijih oruđa za poljoprivredu, pa tako na farmama uSrpskoj krave već muzu i roboti i istovremeno brinu o zdravlju muznih grla i kvalitetu mlijeka. Univerzitet u Banjaluci je koordinator projekta Viral, koji se finansira sredstvima Evropske komisije, a jedna od aktivnosti projekta je i organizacija ovog sajma koji obuhvata učesnike iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija i poljoprivrede. Na sajmu su učestvovali kako predavači tako i izlagači iz BiH Srbije, Crne Gore, Slovenije, Rumunije, Holandije, Italije, Češke, SAD, Turske i Kine. Ovaj neobični sajam obvuhvatio je i panel sesije. Više u prilogu Nezavisne televizije "Arena" na linku

Pogledaj više

Preko 40 institucija, preduzeća i projekata na jednom mjestu

Tijekom dva dana svi posjetitelji će imati priliku obići i štandove više od 40 poduzeća, organizacija, institucija i projekata, a u posebno odabranim terminima moći realizirati B2B sastanke. Sudjelovanje na sajmu i konferenciji je potpuno besplatno budući da se SmAgTech EXPO događaj organizira kroz projekt VIRAL financiran sredstvima Europske unije kroz Erasmus+ program. Više na linku

Pogledaj više

Međunarodni online sajam o primjeni ICT-a u poljoprivredi

Jeste li već zabilježili utorak, 16.11. i srijedu, 17.11.2021. godine u svoj kalendar za posjetu prvom međunarodnom online sajmu o primjeni ICT-a u poljoprivredi? Ako niste, nakon čitanja detalja bogatog programa SmAgTech EXPO događaja, koji su organizatori pripremili, sigurno hoćete! Više na linku

Pogledaj više

Poznati detalji prvog međunarodnog online sajma o primjeni ICT-a u poljoprivredi

Dvodnevni program će obuhvatiti sajamski i konferencijski dio namijenjen ne samo poljoprivrednim poduzećima i srodnim organizacijama, nego i predstavnicima javne uprave, IT sektora, ali i studentima. Posebna sesija će biti posvećena i studentima koji će imati priliku čuti priče uspješnih poduzetnika, ali i iskustva svojih kolega s nedavno održanih hackathona u Banja Luci, Mostaru i Nikšiću. Tijekom dva dana svi posjetitelji će imati priliku obići i štandove više od 40 poduzeća, organizacija, institucija i projekata, a u posebno odabranim terminima moći realizirati B2B sastanke. Više na linku.

Pogledaj više

20 renomiranih predavača na SmAgTech EXPO

“U okviru konferencijskog dela EXPO događaja, 17.11.2021. godine u periodu od 10:00-12:00h, održaće se pet paralelnih sesija u oblasti primene inforaciono komunikacionih tehnologija u voćarstvu, vinogradarstvu i vinarstvu, preradi hrane, agrotehnici, zaštiti biljaka i stočarstvu. Izaberite svoju oblast i uzmite aktivno učešće”, naveli su iz Poljoprivrednog fakultata Univerziteta Banjaluka. Vijest na linku.

Pogledaj više

Državni sekretar Irgolič na otvoritvi sejma SmAgTech EXPO o modernizaciji kmetijstva

V Banjaluki v Bosni in Hercegovini se je danes začel sejem Smagtech Expo, ki je namenjen inovatorjem, akademikom ter gospodarstvenikom v agroživilskem sektorju. Virtualne otvoritve sejma se je udeležil tudi državni sekretar na kmetijskem ministrstvu Aleš Irgolič, ki je v nagovoru poudaril pomen modernizacije za razvoj sodobnega kmetijstva. Več na povezavi.

Pogledaj više

Prijatelj prvog virtuelnog sajma u regionu je kompanija Bambi

Prijatelj ovog sajma je kompanija “Bambi” koja se rado odazvala pozivu. Zadovoljstvo nam je što imamo priliku da se predstavimo na ovakom sajmu koji će zapravo imati više interakcija u odnosu na klasični koji su već viđeni. Sajam je organizovan na na nivou strateških igrica, što je veoma zanimljivo – rekao je Ivan Jovanović iz kompanije “Bambi”. Više na linku

Pogledaj više

EXPO konferencija donosi pet tematskih oblasti

“U okviru konferencijskog dela EXPO događaja, 17.11.2021. godine u periodu od 10:00-12:00h, održaće se pet paralelnih sesija u oblasti primene informaciono komunikacionih tehnologija u voćarstvu, vinogradarstvu i vinarstvu, preradi hrane, agrotehnici, zaštiti biljaka i stočarstvu. Izaberite svoju oblast i uzmite aktivno učešće”, naveli su iz Poljoprivrednog fakultata Univerziteta Banjaluka. Više na linku

Pogledaj više

Ministarstvo poljoprivrede RS: Prvi virtuelni sajam agrara i informacionih tehnologija

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci održaće u ponedjeljak, 15. novembra, konferenciju za novinare na kojoj će govoriti o prvom virtuelnom sajmu u regionu iz oblasti agrara i informacionih tehnologija „Smagtek ekspo“ ( SmAgTech Expo). Sajam organizuje Poljoprivredni fakultet, uz podršku Ministarstva poljoprivrede, radi promocije agrara, ali i novih mogućnosti koje informaciono-komunikacione tehnologije donose u ovom sektoru. Više na linku.

Pogledaj više

Online platforma sajma biće dostupna narednih mjesec ipo dana sa svim materijalima

"Napravili smo internet platformu koja će biti aktivna naredna dva dana, a biće dostupna i narednih mjesec i po dana za pristup svim materijalima. Sajam je koncipiran kao multifunkcionalni događaj sa konferencijskim i sajamskim dijelom, te sa panel sesijama. U okviru konferencijskog dijela planirana su 24 predavača iz 12 zemalja", naglasio je Cvetković. Učešće su kao predavači ili izlagači potvrdili predstavnici BiH, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Rumunije, Holandije, Italije, Češke, SAD, Turske i Kine. Više na linku

Pogledaj više

SmAgTech EXPO okupio kompanije iz regiona

Cvetković je rekao da sajamski dio ima 48 specijalizovanih štandova, od toga 17 štandova čine članice konzorcijuma projekta, a 21 štand su firme iz oblasti poljoprivrede ili informativnih tehnologija i 10 su projekti koji se na neki način dotiču ovih pitanja. Posjetioci koji dođu na sajam mogu u bilo koje vreme da pogledaju to što su firme ostavile, s tim što je načelno dogovoreno da iza svakog štanda u virtuelnom smislu od 13.00 do 14.00 danas odnosno sutra od 12.00 do 13.00 časova bude predstavnik koji će moći u direktnoj komunikaciji da da više informacija zainteresovanim - rekao je Cvetković. Više na linku

Pogledaj više

Na online platformi predstaviće se 21 kompanija i 10 projekata

''Sajam je koncipiran kao jedan multifunkcionalan događaj gde ćemo imati jedan konferencijski deo sa predavanjima, zatim sajamski deo sa izlagačima i panel sesije'' istakao je prof. Cvetković. Više na linku.

Pogledaj više

"Ovakve stvari su nam potrebne kako bi našu poljoprivredu modernizovali" istakao je pomoćnik ministra Goran Bursać

“Ovakve stvari su nam potrebne kako bi našu poljoprivredu modernizovali”, istakao je Bursać i dodao da je Ministarstvo opredijeljeno za ulaganje u informacione tehnologije koje povećavaju efikasnost. Profesor sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Miljan Cvetković rekao je da je ovaj univerzitet koordinator projekta “Viral”, koji se finansira sredstvima Evropske komisije, a jedna od aktivnosti projekta je organizacija sajma koji obuhvata učesnike iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija i poljoprivrede. Više na linku

Pogledaj više

Pomoćnik ministra u Vladi RS najavio prvi virtuelni sajam u oblasti poljoprivrede

Prvi međunarodni virtuelni sajam u regionu iz oblasti poljoprivrede i informacionih tehnologija SmAgTech EXPO biće održan 16. i 17. novembra, posredstvom specijalizovane onlajn platforme, rečeno je na konferenciji za medije predstavnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske. Više u prilogu

Pogledaj više

Poljoprivreda je ogroman poligon za informacione tehnologije

Pomoćnik ministra poljoprivrede Goran Bursać rekao je da je poljoprivreda danas ogroman poligon za informacione tehnologije i da su zbog toga i podržali projekat prvog virtuelnog sajma. „Ovakve stvari su nam potrebne kako bi našu poljoprivredu modernizovali“, istakao je Bursać i dodao da je Ministarstvo opredijeljeno za ulaganje u informacione tehnologije koje povećavaju efikasnost. On je naveo da Ministarstvo svake godine podržava nabavku najsavremenijih oruđa za poljoprivredu, kao što su roboti za mužu i sistem za prognozno izvještavanje „Karpo“. Više u prilogu

Pogledaj više

Virtuelni sajam iz oblasti poljoprivrede

Virtuelni sajam iz oblasti poljoprivrede i informacionih tehnologija "SmAgTech EXPO" održaće se po prvi put 16. i 17. novembra putem specijalizovane online platforme. Učešće na ovom dvodnevnom događaju, na kojem će se predstaviti 21 kompanija, 10 projekata i 17 članica konzorcijuma projekta VIRAL, potvrdili su učesnici iz 12 zemalja. Više pogledajte u prilogu emisije "Kafa u 5" Elta televizije na linku.

Pogledaj više

Pašalić: Informacione tehnologije važne za poljoprivredu

Pašalić: Informacione tehnologije važne za poljoprivredu Govoreći o "Viral hakatonu", on je rekao da je suština da mladi ljudi ponude određena rješenja iz IKT-a u poljoprivredi i da je prvi put da se nešto ovako dešava u Srpskoj, te je izrazio nadu da će postati stalna aktivnost u budućnosti. "Poljoprivreda je oblast koja se razvija, to je i privredna djelatnost. Naučna oblast i IKT nalaze svoje mjesto u poljoprivrednoj proizvodnji", naveo je resorni minister: Više na linku.

Pogledaj više

Lejla Bašić sa Univerziteta u Tuzli za RTRS

Početak hakatona za studente Univerziteta u Banjoj luci, Tuzli i Bijeljni obeležila je izjava Lejle Bašić, članice pobedničke ekipe. U prilogu na linku možete naći prilog emisije "Srpska danas" kao i izjave drugih učesnika i organizatora.

Pogledaj više

Početak hakatona u Banjoj Luci obeležen medijski

Početak hakatona za studente Univerziteta u Banjoj luci, Tuzli i Bijeljni obeležila je i medijska pokrivenost samog otvaranja. U prilogu na linku možete naći prilog emisije "Srpska danas" na sajtu Radio televizije Republike Srpske.

Pogledaj više

Nikšićki VIRAL na Jutarnjem programu TV Nikšić

U cilju promocije VIRAL hakatona koji se održava u Nikšiću u periodu od 17-19.05.2021. godine u organizaciji IPC Tehnopolis, održan je niz promotivnih aktivnosti. Hakaton je najavljen gostovanjem Jelene Popivode u Jutarnjem programu televizije Nikšić.

Pogledaj više

U susret hakatonu u Nikšiću promocija u medijima

U cilju promocije VIRAL hakatona koji se održava u Nikšiću u periodu od 17-19.05.2021. godine u organizaciji IPC Tehnopolis, održan je niz promotivnih aktivnosti. Hakaton je najavljen gostovanjem menadžerke biznis inkubatora u Tehnopolisu, Jelene Popivode, u jutarnjem programu Radio televizije Crne Gore „Dobro jutro Crna Goro“.

Pogledaj više

Promocija hakatona u Nikšiću na TV7

U cilju promocije VIRAL hakatona koji se održava u Nikšiću u periodu od 17-19.05.2021. godine u organizaciji IPC Tehnopolis, održan je niz promotivnih aktivnosti. Hakaton je najavljen gostovanjem menadžerke biznis inkubatora u Tehnopolisu, Jelene Popivode, u Jutarnjem programu Televizije TV7.

Pogledaj više

Otvorene prijave na VIRAL hackathon – nova iskustva, izazovi i vrijedne nagrade

Prijave su dostupne zainteresiranim studentima mostarskih fakulteta, koji vole nove izazove, žele praktično primijeniti znanja stečena u formalnom obrazovanju i dodatno usavršiti vještine, traže priliku za upoznavanje mentora i kolega iz različitih područja i vole raditi u timu, a pritom se dobro zabaviti, priopćili su organizatori.

Pogledaj više

Prijavi se na VIRAL hackathon i osvoji vrijedne nagrade!

Kroz 48 sati, uključeni timovi će kroz izradu web, moblnih i desktop aplikacija raditi na rješavanju problema s kojima se susreću lokalna poduzeća iz poljoprivrednog sektora. Sve će započeti prezentacijom ovih izazova, a nastavit će se različitim predavanjima, radionicama i timskim radom na kreiranju softverskih rješenja.

Pogledaj više

Pridružite se prezentaciji VIRAL hackathona u Mostaru

Jedan od hackathona, planiranih kroz projekt VIRAL sufinanciran sredstvima Europske unije kroz Erasmus + program, održat će se krajem svibnja u prostorijama INTERA Tehnološkog Parka u Mostaru poštujući sve epidemiološke mjere. Hackathon, koji zajednički organiziraju projektni partneri uključujući i Sveučilište u Mostaru, Univerzitet Džemal Bijedić i INTERA Tehnološki Park, bit će fokusirani na primjenu informacijskih tehnologija u poljoprivredi kroz razvoj softverskih i/ili hardverskih rješenja za izazove s kojima se suočavaju poljoprivredna poduzeća u svakodnevnom poslovanju.

Pogledaj više

Prijavi se na VIRAL hackathon i osvoji vrijedne nagrade!

Na hackathon, koji je izvrsna prilika za učenje i praktičnu primjenu znanja, ali i zabavu, umrežavanje s kolegama te upoznavanje iskusnih mentora, moguće se prijaviti na linku. Prijave su otvorene za timove koji zadovoljavaju sljedeće uvjete:

Pogledaj više

Prijavi se na VIRAL hackathon i osvoji vrijedne nagrade!

VIRAL hackathon, koji projektni partneri organiziraju kroz istoimeni projekt sufinanciran sredstvima Europske unije kroz Erasmus + program, održat će se od petka, 21.5. do nedjelje, 23.5.2021. godine u prostorijama INTERA Tehnološkog Parka uz poštivanje svih epidemioloških mjera. - Pročitajte više na: https://www.bljesak.info/sci-tech/obrazovanje/Prijavi-se-na-VIRAL-hackathon-i-osvoji-vrijedne-nagrade/346837

Pogledaj više

Prijavi se na VIRAL hackathon i osvoji vrijedne nagrade!

Student si nekog od mostarskih fakulteta i voliš nove izazove? Želiš praktično primijeniti znanja stečena u formalnom obrazovanju i dodatno usavršiti vještine? Tražiš priliku za upoznavanje mentora i kolega iz različitih područja? Voliš raditi u timu i pritom se dobro zabavljati? Ukoliko imaš sve potvrdne odgovorne, INTERA Tehnološki Park, Univerzitet Džemal Bijedić i Sveučilište u Mostaru imaju idealnu priliku za tebe!

Pogledaj više

Pridružite se prezentaciji VIRAL hackathona u Mostaru

Pripreme za nedavno najavljene hackathone u Banja Luci, Mostaru i Nikšiću intenzivno traju posljednjih tjedana, a projektni partneri vrijedno rade kako bi uključenim sudionicima pružili nezaboravno iskustvo.

Pogledaj više

Najava hakatona u jutarnjem programu RTRS

Organizaciju hakatona u okviru projetka "VIRAL" koji će se održati u prostorijama Inovacionog Centra u Banjoj Luci, svojim gostovanjem u jutarnjem programu RTRS televizije najavio je Marko Rosić, jedan od učesnika na projektu. Šta očekuje studente univerziteta u Banjoj Luci, Tuzli i Bijeljini na ovom studentskom takmičenju, pogledajte u link u trajanju 2:19:00-2.24.32

Pogledaj više

Najava hakatona u medijima

Organizaciju hakatona u okviru projetka "VIRAL" koji će se održati u prostorijama Inovacionog Centra u Banjoj Luci, svojim gostovanjem u jutarnjem programu BN televizije najavio je Marko Rosić, jedan od učesnika na projektu. Šta očekuje studente univerziteta u Banjoj Luci, Tuzli i Bijeljini na ovom studentskom takmičenju, pogledajte u prilogu

Pogledaj više

Dronovi u poljoprivredi

U okviru emisije “Jutarnji program” – televijzije RTRS od 16.04.2021. godine, prikazan je i autorski prilog o upotrebi dronova u poljoprivredi. Prilog je snimljen u okviru seminara za poljoprivrednike koju je realizovao Univerzitet u Bijeljini u okviru implementacije projekta “VIRAL” uz suorganizaciju većeg broja resornih institucija na republičkom, opštinskom i državnom nivou. U emisiji je akceanta stavljen na daljinsku detekciju i upotrebi dronova u ratarskoj proizvodnji. Prilog možete pogledati na linku u trajanju 1.30.28-1.35.11 emisije

Pogledaj više

Nove tehnologije u voćarskoj proizvodnji

U Eksperimentalno-edukativnom centru Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Banjaluci u Aleksandrovcu u opštini Laktaši danas je organizovana demonstracija korištenja bespilotnih letjelica - dronova u zaštiti voćaka.

Pogledaj više

Zaštita iz vazduha

U Eksperimentalno-edukativnom centru Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Banjaluci u Aleksandrovcu u opštini Laktaši danas je organizovana demonstracija korištenja bespilotnih letjelica - dronova u zaštiti voćaka.

Pogledaj više

Dronovi u voćarskoj proizvodnji

U Eksperimentalno-edukativnom centru Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Banjaluci u Aleksandrovcu u opštini Laktaši danas je organizovana demonstracija korištenja bespilotnih letjelica - dronova u zaštiti voćaka. Aktivnost je realizovana u okviru projekta "Viral" koji realizuje Univerzitet u Banjaluci kao nosilac, zajedno sa 16 partnera iz BiH, Srbije, Crne Gore, Holandije, Slovenije i Rumunije”.

Pogledaj više

Demonstrirana praktična upotreba dronova u zaštiti voća

Praktična demonstracija bespilotnih letelica u poljoprivredi, održana je danas na Eksperimentalno edukacinom dobru Poljoprivrednog fakulteta u Aleksandrovcu i plantaži voća, kompanije „Agrovoće“ u Bakincima. Demonstracija je realizovana u okviru realizacije Erasmus+ projekta „VIRAL"

Pogledaj više

Naučna dostignuća važna za poljoprivrednog proizvođača

Na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta Bijeljina održan je deveti po redu seminar "Izazovi poljoprivredne proizvodnje u 2021. godini". U okviru seminara koji je podržan od projekta Evropske unije "VIRAL" održan je veći broj predavanja.

Pogledaj više

Naučna dostignuća važna za svakog poljoprivrednika

Poljoprivredni fakultet Univerziteta Bijeljina deveti put bio je domaćin sa suorganizatorima seminara pod nazivom “Izazovi poljoprivredne proizvodnje u 2021. godini”. Seminar je ove godine organizovan u saradnji sa projektom Evropske Unije “VIRAL” u koji je uključeno 17 partnera.

Pogledaj više

Naučna dostignuća važna za svakog poljoprivrednika

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović pozdravio je učesnike seminara „Izazovi poljoprivredne proizvodnje u 2021. godini" koji je po deveti put organizovan na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta Bijeljina istakavši da se Gradska uprava trudi da poljoprivrednicima Semberije približi sva tehnološka i naučna dostignuća u ovoj oblasti.

Pogledaj više

Predstavljena inovacija bespilotnih letjelica koje bi detektovala problem

Danas je na Univerzitetu Bijeljina organizovan seminar za poljoprivrednike na kojem je bilo riječi o izazovima koji stoje pred agrarom u ovoj godini. Da su savremene tehnologije ključ uspjeha stav je i struke i poljoprivrednika, koji su ovom prilikom upoznati i sa korištenjem bespilotnih letjelica”dronova” u poljoprivrednoj proizvodnji.

Pogledaj više

Bijeljina - Seminar za poljoprivrednike

Danas je na Univerzitetu Bijeljina organizovan seminar za poljoprivrednike na kojem je bilo reči o izazovima koji stoje pred agrarom u ovoj godini.

Pogledaj više

Bespilotne letjelice u poljoprivredi: Dronovi sve vide

U Bijeljini danas predstavljena inovacija bespilotnih letjelica, koje bi detektovale probleme u agroproizvodnji. Seminar, posvećen izazovima poljoprivredne proizvodnje u 2021. godini, organizovao je Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Bijeljini u saradnji sa "Viral" projektom, a suorganizatori su Ministarsvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i grad Bijeljina.

Pogledaj više

Tehnologije su vitalne za smanjenje troškova

U budućnosti će, kažu, IKT postati neizostavan sadržaj poljoprivredne proizvodnje. I u Srpskoj već ima nekih pomaka u pogledu primene IKT u ovoj oblasti, zahvaljujući pre svega aktivnostima koji se provode u poslednjih pet godina, ističe viši stručni saradnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Mirko Jokić

PROČITAJ VIŠE

Ni agrara neće biti bez dronova i robota

Budućnosti poljoprivrede nema bez primene IKT, robotike, GIS sistema ili dronova, zbog čega i univerziteti širom Evrope moraju da obrazuju kadrove za rad u takvim uslovima. kroz VIRAL projekat radiće se na jačanju kapaciteta univerziteta koji su deo projekta da obrazuju takve kadrove, te da znanje prenose

PROČITAJ VIŠE

Nove tehnologije uvesti i u oblast poljoprivrede

Ojačati mogućnosti poljoprivrednih fakulteta da koriste, primenjuju i prenose nova saznanja u vezi sa informaciono-komunikacionim tehnologijama u poljoprivredi, glavni je cilj Erasmus plus projekta "Vitalising ICT Relevance in Agriculture Learning "VIRAL"

PROČITAJ VIŠE

Za napredak značajno uvođenje informacionih tehnologija

Projekat je namijenjen jačanju kapaciteta visokoškolskih ustanova. Uvođenje informacionih tehnologija u poljoprivredu je od izuzetnog značaja za napredak. Vjerujem da Srpska može kvalitetno da odgovori izazovima modernog vremena - rekao je Cvetković.

PROČITAJ VIŠE

Nove tehnologije vitalne za smanjenje troškova

U budućnosti će, kažu, IKT postati neizostavan sadržaj poljoprivredne proizvodnje. I u Srpskoj već ima nekih pomaka u pogledu primjene IKT u ovoj oblasti, zahvaljući prije svega aktivnostima koji se provode u posljednjih 5 godina, ističe viši stručni saradnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Mirko Jokić.

PROČITAJ VIŠE

Ni agrara više neće biti bez dronova i robota

Budućnosti poljoprivrede nema bez primjene IKT, robotike, GIS sistema ili dronova, zbog čega i univerziteti u Evropskoj uniji, ali i na prostoru Zapadnog Balkana, moraju da obrazuju kadrove za rad u takvim uslovima.

PROČITAJ VIŠE

Sastanak o informaciono - komunikacionim tehnologijama u poljoprivredi

S obzirom da je posljednjih godina trend da se ICT uvodi u sve sfere društvenog i običnog života, ovo je na neki način bila jedna dobra prilika da pokušamo ovaj segment da uvedemo u poljoprivrednu porizvodnju...

PROČITAJ VIŠE

Za napredak poljoprivrede značajno uvođenje informacionih tehnologija

Profesor na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Banjaluci Miljan Cvetković naglasio je da je današnja konferencija organizovana u okviru "Viral" projekta u čijoj realizaciji učestvuje 17 partnera iz šest zemalja.

PROČITAJ VIŠE

Za napredak poljoprivrede značajno uvođenje informacionih tehnologija

"Informacione tehnologije postaće nezamjenjive u poljoprivrednoj proizvodnji. U Republici Srpskoj imamo značajan napredak u uvođenju ovih tehnologija, a primjer je formiranje osnovne osmatračke mreže koja se sastoji u postavljanju i uvezivanju meteoroloških stanica u jedinstven sistem", rekao je Jokić novinarima.

PROČITAJ VIŠE

Partnerstvo sa privredom strateški cilj

“Nakon više od 100 realizovanih projekata iz oblasti obrazovanja `Tempus` i `Erasmus plus` akumulirali smo dovoljno znanja da možemo koordinisati jedan ovakav projekat”, rekla je Antunovićeva novinarima uoči uvodnog sastanka u okviru Viral projekta u prostorijama Rektorata.

PROČITAJ VIŠE

Antunović: Partnerstvo sa privredom strateški cilj

Jedan od strateških ciljeva Univerziteta u Banjaluci je da bude pouzdan partner privredi, a kroz Viral projekat biće ostvarena ta sprega, rekla je prorektor za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju banjalučkog Univerziteta Biljana Antunović.

PROČITAJ VIŠE

Za napredak poljoprivrede značajno uvođenje informacionih tehnologija

Uvođenje informaciono-komunikacionih tehnologija u poljoprivredu neophodno je radi smanjenja troškova, a u Republici Srpskoj bi u ovoj godini trebalo da bude nabavljen softver za satelitsku analizu u ovoj oblasti, rečeno je danas u Banjaluci na konferenciji o informacionim tehnologijama u agraru.

PROČITAJ VIŠE

VITALISING ICT RELEVANCE IN AGRICULTURAL LEARNING

Modern agriculture is largely based on new technological solutions closely related to the increasing use of information and communication technologies (ICT) and various software solutions, not only for monitoring, but also for managing production processes.

PROČITAJ VIŠE

BANJALUČKI UNIVERZITET NA ČELU PROJEKTA Nove tehnologije uvesti i u poljoprivredu

Ojačati mogućnosti poljoprivrednih fakulteta da koriste, primjenjuju i prenose nova saznanja u vezi sa informaciono-komunikacionim tehnologijama u poljoprivredi, glavni je cilj Erasmus plus projekta

PROČITAJ VIŠE

KONTAKT

Pošaljite nam poruku