11/07/2022

IKT u poljoprivredi – realnost i potreba


INTSIKT je međunarodni simpozij koji se održava svake godine i s dugom tradicijom na kojem industrija, akademska zajednica i državne institucije razmjenjuju znanja i iskustva u području informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Simpozij tradicionalno organiziraju Fakultet elektrotehnike Univerziteta u Tuzli, Fakultet elektrotehnike Univerziteta u Ljubljani i BIT Centar Tuzla.

Brzi razvoj informacijskih i komunikacijskih tehnologija donosi zamah u sve aspekte privrede, obrazovanja i svakodnevnog života. Ove godine fokus je postavljen na ulogu ICT-a u zelenoj transformaciji društva. Energetika i poljoprivredu kao dva sektora u kojima ZELENA TRANSFORMACIJA čini ogromne promjene su bila posebno obrađena tokom održavanja simpozijuma.

Fakultet elektrotehnike Univerziteta u Tuzli uspješno implementira Erasmus+ projekt VIRAL koji je usmjeren na primjenu ICT-a u poljoprivredi. Danas ova tema postaje ključna i InTsikt 2022 joj posvećuje veliku pažnju.

U okviru sekcije “ICT tehnologije u poljoprivredi” predstavljene su sljedeće teme:

1. Prof. dr. Alisa Hadžiabulić, Agromediteranean Faculty, University Džemal Bjedić Mostar, “Tools developed for knowledge transfer on the use of IT in agriculture“
2. Vladimir Radovanović, Chamber of Commerce and Industry of Serbia, “SCALEUP4EUROPE – AGTECH LAB“
3. Prof. dr. Mihajlo Marković and MSc Milan Šipka, Faculty of Agriculture, University of Banja Luka, “Application of Geographic Information Systems for assessment of land resources suitability for cultivation of agricultural crops“.

U okviru Studentske sekcije predstavljeni su radovi studenata sa Politehničkog fakulteta Univerziteta u Zenici i Fakulteta elektrotehnike Univerziteta u Tuzli. Pobjednici Hakaton takmičenja organizirani prošle i ove godine u okviru VIRAL projekta su predstavljeni u okviru ove sekcije.
Za više informacija: http://intsikt.ba/wp/en/home/