17/03/2021

Proljeće donosi hackathone u Banja Luci, Mostaru i Nikšiću


Primijeniti znanje stečeno kroz fakultetsko obrazovanje, riješiti stvarne probleme s kojima se susreću preduzeća iz poljoprivrednog sektora u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, te se pritom dobro zabaviti sa svojima kolegama – sve će to imati priliku učiniti učesnici hackathona koji će biti organizovani u Banja Luci, Mostaru i Nikšiću u drugoj polovini maja meseca.

Hackathoni, organizovani kroz projekt VIRAL sufinansiran sredstvima Evropske unije kroz Erasmus + program, biće fokusirani na primjenu informaciono komunikacionih tehnologija u poljoprivredi kroz razvoj softverskih i/ili hardverskih rješenja za izazove s kojima se suočavaju poljoprivredna preduzeća u svakodnevnom poslovanju. Kroz 48 sati, timovi sastavljeni od studenata poljoprivrednih i elektrotehničkih fakulteta uključenih u implementaciju projekta radiće u prostorijama Inovacionog centra Banja Luka, INTERA Tehnološkog Parka i Inovaciono preduzetničkog centra Tehnopolis, na razvoju ovih rješenja uz pomoć mentora iz različitih područja, a kroz program će imati priliku čuti i različite govornike te naučiti nešto više o prezentacijskim vještinama. Timovi će svoja rješenja prezentovati pred stručnom komisijom koja će izabrati one najbolje te ih nagraditi vrijednim nagradama.

Iza sebe imamo nekoliko takmičenja, a neka od njih su bila izuzetno uspješna jer smo odnijeli pobjedu i stvorili temelj za dalji razvoj naših ideja. Kao najveći benefit vidimo stečeno iskustvo, unaprjeđene vještine, ali i potpuno novi pogled na mogućnost ostvarivanja vlastitih preduzetničkih potencijala. Upravo zbog toga mislimo da su studentska takmičenja, pogotovo hackathoni važan alat u razvoju karijera svakog mladog čovjeka i takve prilike svi studenti trebaju iskoristiti.“, riječi su kojima je Ajdin Heldovac, učesnik nekoliko hackathona koje je organizovao INTERA Tehnološki Park, opisao svoje iskustvo. One su ujedno i najbolja pozivnica svim studentima da prate stranice projekta VIRAL i svih projektnih partnera kako bi bili u toku sa svim novostima i otvaranjem prijava.