14/04/2022

VIRAL hackathon ovog proljeća poprima regionalni karakter


Više od 60 mladih osoba u maju 2021. godine imalo je priliku, da se kroz učeće na tri hackathona u Banjoj Luci, Mostaru i Nikšiću uvjeri u važnost praktične primjene znanja stečenih kroz fakultetsko obrazovanje. Kroz hackathone, organizovane kroz projekt VIRAL sufinansiran sredstvima Evropske unije kroz Erasmus + program, studenti su tokom 48 sati radili na rješavanju problema s kojima se susreću preduzeća iz poljoprivrednog sektora u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Godinu dana nakon prvog hakatona, projektni partneri s ponosom najavljuju novo izdanje VIRAL hackathona!

Regionalni hackathon ove godine organizuje se uz podršku Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora (PREDA), a održaće se od četvrtka, 12.5. do subote, 14.5.2022. godine u njihovim prostorijama. Ponovo će učesnici kroz 48 sati, uz pomoć iskusnih mentora raditi na razvoju softverskih i hardverskih rješenja za izazove poljoprivrednog sektora. Kroz program će imati priliku čuti i različite govornike i uspješne preduzetnike te naučiti nešto više o prezentacijskim vještinama. Timovi će svoja rješenja prezentovati pred stručnom komisijom koja će izabrati one najbolje te ih nagraditi vrijednim nagradama.

Hackathoni su se posljednjih godina pokazali kao izvrstan alat za jačanje vještina studenata, učenje, umrežavanje i druženje, a upravo u ovome leže neke od ključnih razloga zašto se prijaviti. Prijave će biti otvorene od četvrtka, 21.4. do nedjelje, 24.4.2022. godine do 23:59h, a do tada svi zainteresirani mogu pogledati atmosferu koja je vladala na prošlogodišnjim takmičenjima u Banjoj Luci, Mostaru i Nikšiću. Uskoro više informacija o broju takmičarskih ekipa, te načinu prijavljivanja.